Audi lanserar ännu en fyrhjulsdriven Q4 e-tron. Säljstart för Q4 45 e-tron quattro

Audi breddar elbilsprogrammet med två nya attraktiva versioner. Q4 e-tron erbjuds i ytterligare en fyrhjulsdriven version, Q4 45 e-tron quattro, som förväntas bli en storsäljare. Dessutom tillkommer Q4 Sportback 40 e-tron som får längst räckvidd i elbilsprogrammet med 528 km. Båda modellerna är nu beställningsbara.

 • Audi Q4 45 e-tron quattro 265 hk** nytt fyrhjulsdrivet alternativ
 • Audi Q4 Sportback 40 e-tron 204 hk – räckvidd upp till 528 km (WLTP)
 • Samtliga Q4 e-tron modeller certifierat koldioxidneutrala via TÜV Nord
 • e-tron Charging Service med fyrdubblat antal laddpunkter i Europa sedan 2019

Fyrhjulsdrift är synonymt med Audi. Nu breddar vi elbilsprogrammet med två versioner med attraktiv prisbild som vi tror kommer att blir riktigt intressanta för många kunder. Vi räknar med att Q4 e-tron blir vår mest sålda modell redan under nästa år och är på god väg. Nu har vi ett utbud som passar många av de svenska kunderna både storleks- och räckviddsmässigt, säger Jörgen Wedefelt, chef Audi Sverige

Q4 Sportback 40 e-tron med hela 528 km räckvidd

Helt eldrivna Q4 Sportback e-tron som lanseras i höst, går nu att beställa i ytterligare en variant utöver 35 e-tron och 50 e-tron quattro. Nya Q4 Sportback 40 e-tron får längst räckvidd av alla Audis elbilar med upp till 528 km enligt WLTP. I Q4 Sportback 40 e-tron drivs bakaxeln av en elmotor som levererar 204 hk. Q4 Sportback 40 e-tron Proline har ett ca-pris* på 582 800 kr innan avdrag för klimatbonus på 70.000 kr.

Nytt fyrhjulsalternativ – Q4 45 e-tron quattro

Fyrhjulsdrift är en självklarhet i Audi-världen. Audis fyrhjulsdrivna 50 e-tron quattro är redan ett populärt val bland kunderna. Nu breddas programmet med ytterligare en quattroversion som drivs av två elmotorer, en på respektive axel. I 45 e-tron quattro levererar de 265 hk**, och gör att 0-100 km/h går på 6,9 sekunder med en topphastighet på 180 km/h. Med ett batteri på 82 kW (brutto) är räckvidden upp till 486 km enligt WLTP-standarden. Q4 45 e-tron quattro Proline har ett ca-pris* på 604 700 SEK kr innan avdrag för klimatbonus.

Certifierat klimatneutrala av TÜV NORD med nettonoll koldioxidutsläpp

Audi tillverkar Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron med neutralt koldioxidavtryck. Det har nu officiellt bekräftats genom certifieringen som “koldioxidneutrala produkter” av det oberoende kontrollorganet TÜV:“Audi säkerställer att koldioxidutsläppen i leverantörskedjan, genom produktionsprocessen och i logistikkedjan, har undvikits eller minskats bland annat genom användningen av el från förnybara källor. Det inkluderar även produktionen av bilens högvoltsbatteri. Audi går dessutom ytterligare ett steg genom att kompensera för oundvikliga CO2-equivalenta utsläpp genom stöd till internationellt erkända klimatskyddsprojekt,” bekräftar TÜV NORD i den framångsrika certifieringen.

Grön el i Zwickau och vid battericellsproduktionen

Produktionsanläggningen i Zwickau, där Q4 e-tron tillverkas, använder enbart grön el. Leverantörererna av battericellerna har också krav på sig att enbart använda el från förnybara källor i sina produktionsprocesser. Utsläpp som för närvarande inte kan undvikas kompenseras via certifierade klimatskyddsprojekt som är validerade av non-profit organisationerna The Gold Standard eller Verified Carbon Standard. Om bilen laddas med grön el är den därmed koldioxidneutral över hela livscykel.

Hållbarhetsranking av leverantörer sedan 2017

Audi arbetar dessutom tillsammans med sina leverantörer i alla bilprojekt för att systematiskt främja ansvarsfullt agerande. Sedan 2017 granskar företaget sina affärspartners genom en egenutvecklad hållbarhetsklassificering för att säkerställa att produktionen utförs på ett resursskonande sätt och att sociala standards efterföljs.

Bekväm laddning med e-tron Charging Service

Q4 e-tron-modellerna är både mångsidiga och praktiska i vardagen. Utöver gott om utrymme, hög komfort och lång räckvidd, erbjuds även korta laddningstider. Under ideala förhållanden tar det bara tio minuter att få en räckvidd på ca 130 kilometer (WLTP) tack vare laddkapaciteten på 125 kW.

Den som använder sig av e-tron Charging Service kan nu välja mellan 250,000 laddpunkter i 26 länder i Europa, inklusive 5,841 ultrasnabba laddstationer (HPC). Utvecklingen har gått snabbt framåt. Vid lanseringen av tjänsten i februari 2019 fanns 72,000 laddpunkter i 16 länder. Sedan dess har inte bara antalet laddpunkter fyrdubblats, andelen snabbladdningsstationer har dessutom ökat betydligt.

Q4 e-tron kunderna har fördelen att de inte behöver betala den månatliga avgiften för transit-kontot under det första året. De får även fördelaktiga villkor hos IONITY med 3,30 kr/kWh. Vid en eventuell utlandsresa är det både enkelt och bekvämt att ladda med e-tron Charging service, eftersom utländska besökare betalar samma avgift som de inhemska kunderna.

Information om laddmöjligheter i förväg

För att hitta närmaste laddstation är både myAudi-appen och navigationssystemet i bilen till god hjälp. Utöver att göra en ruttplanering, kan myAudi-appen och navigationssystemet i förväg visa information om laddstatus vid anslutna stationer. Laddprocessen startas via laddningskortet och identifieringen och fakturering sker sedan automatiskt.

Nu beställningsbara

Audi Q4 45 e-tron quattro Proline och Q4 Sportback 40 e-tron går nu att beställa på den svenska marknaden.

I standardutrustningen för Q4 45 e-tron quattro Proline och Q4 Sportback 40 e-tron Proline ingår bl.a.

 • 19‘‘ aluminiumfälgar
 • Assistanspaket med farthållare och parkeringssensorer fram och bak
 • Lane assist (avåkningsvarnare), undanmanöverassistent
 • Audi pre sense nödbromssystem
 • LED-strålkastare, strålkastarspolning och regnsensor
 • Komfortmittarmstöd fram, Komfortklimatisering
 • Multifunktionsratt med plan övre & undre del, touchytor och paddlar
 • Progressiv styrning (endast 45 e-tron quattro)
 • Audi sound system (8 högtalare, inkl subwoofer) och digital radio
 • Takrails i aluminium (ej Sportback), Glanspaket
 • Värmepump, Laddsystem compact, Mode 3 laddkabel
 • Elmanövrerad baklucka
 • Smartphone interface (Apple Carplay Wireless & Android Auto) och 2 extra USB-C portar
 • Dragkroksförberedelse
 • i-Size-fästpunkter för barnstol för främre passagerarsäte och i-Size-fästpunker samt top tether för de yttre baksätena
Q4 45 e-tron quattroQ4 Sportback 40 e-tron
Max effekt**265 hk204 hk
Drivningfyrhjulsdriftbakhjulsdrift
Vridmoment425 Nm310 Nm
Topphastighet180 km/h160 km/h
0-100 km/h6,9 sek8,5 sek
Räckvidd (WLTP) med svensk utrustningUpp till 486 kmUpp till 528 km
Bagageutrymme520-1490 liter535-1460 liter
Förbrukning, blandad (WLTP)18,0-21,2 kWh/100 km17,0-19,6 kWh/100 km
Dragkapacitet1200 kg1000 kg
CO2-utsläpp, blandad0 gram/km
Batterikapacitet77 kWh (netto), 82 kWh (brutto)
LaddhastighetAC 11 kW/DC 125 kW
Ca-pris innan avdrag för bonus på 70.000 kr604 700 kr582 800 kr
Förmånsvärde (50% marginalskatt)2953 kr/månPreliminärt 2704 kr/mån
* Ca-pris innebär att varje återförsäljare är fri i sin prissättning
** Maximal effekt 265 hk: Maximal effekt enligt UN GTR.21.Hur mycket effekt som finns tillgänglig i olika körsituationer beror på flera olika faktorer, till exempel omgivningstemperatur och laddningsstatus, högspänningsbatteriets temperatur, skick och fysiska ålder. Avvikelser, framförallt när det gäller ovanstående parametrar, kan leda till en minskning av effekten. På bilens effektdisplay kan man avläsa vilken effekt som finns tillgänglig vid ett visst tillfälle. För att upprätthålla högspänningsbatteriets användbara kapacitet så effektivt som möjligt, rekommenderas ett laddningsmål på 80 % då bilen brukas dagligen (att ändras till 100 % före till exempel en längre resa).