Helt nya Hyundai i10 – liten bil som ger stort intryck

Helt nya i10 som hade världspremiär på 2019 Frankfurt Motor Show (IAA) kommer nu till Sverige. Hyundais senaste modell i tillverkarens i-familj har fått en ny dynamisk design och utrustats med ett klassledande paket av aktiva säkerhetsfunktioner och uppkopplingsmöjligheter.

Sedan introduktionen 2008 har Hyundais minsting i A-klassegmentet varit en framgångssaga. Precis som förra generationen är helt nya i10 designad, utvecklad och tillverkad i Europa. Exteriören återspeglar bilens ungdomliga karaktär samtidigt som den säkerställer en kompromisslös tillgänglighet och komfort för att anpassa sig till alla situationer den kan användas i. I kombination med en klassledande paketering av aktiva säkerhetsfunktioner och uppkopplingsmöjligheter gör helt nya i10 ett stort intryck.

“i10 har konsekvent varit en storsäljare och historiskt en del av tillväxtgrunden för Hyundai i Europa. Vi fortsätter att vara dedikerade våra kunder i A-segmentet genom att introducera den här helt nya modellen,” säger Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing and Product på Hyundai Motor Europe HQ. ”Helt nya i10 är senaste exemplet på vår målsättning att demokratisera ny teknik för våra kunder. Vi lanserar bilen med taglinen ”Go Big.” för att betona upplevelsen förarna kommer få i den här kompromisslösa stadsbilen. Den kanske ser liten ut men den gör ett stort intryck!”


​En dynamisk och elegant exteriör

Helt nya i10 har en design som är både elegant och dynamisk med en kontrast mellan mjuka ytor och skarpa linjer. Jämfört med sin föregångare har helt nya i10 förbättrade proportioner. Bilens visuella hållning har stärkts genom ett sänkt tak (20 mm) och bredare kaross (20 mm). Om man parar dessa förbättringar med nydesignade 16-tums aluminiumfälgar får bilen en energisk och smidig look.

Helt nya i10 har en ung och dynamisk design som sticker ut i A-segmentet. Den breda grillen ger uttryck för en sportig karaktär som innefattar de runda LED-varselljusen med invändig honungskakestruktur som tar vidare arvet i det designelementet från förra i10. Baktill bryter två horisontella linjer upp de mjuka ytorna på bagageluckan hela vägen in i bakljusens grafik.

Bilens sidor kännetecknas av den rena men muskulösa karossen som har formats för att ge maximalt utrymme inuti. Unika triangulära ytor stärker den visuella vidden hos bilen och betonar positionen av hjulen i de fyra hörnen. Den X-formade C-pelaren gör det lätt att känna igen bilen på avstånd och vid en närmare anblick dras blickarna till logotypen placerad på pelaren.

Kunderna kan välja mellan flera iögonfallande exteriörfärger och som tillval finns även svart eller rött två-tonstak. En färgkombination som ytterligare förstärker kundernas personliga anpassningsmöjligheter.

”Designen hos helt nya i10 kombinerar kontrasterande element som mjukhet och skärpa både exteriört och interiört,” säger Thomas Bürkle, Chief Designer på Hyundai Design Center Europe. ”Våra designers fann inspiration i funktionskläder hos idrottare som kontrasterar de mänskliga musklernas naturliga former med skarp och teknisk grafik.”


​Ny design även invändigt

Interiören erbjuder ett ungdomligt intryck som utan att kompromissa på användarvänlighet är ett genomgående tema för hela bilens design. Ett av de viktigaste invändiga designelementen är den extra kupébredd skapad av luftventilerna som sticker ut i dörrkanterna för att stötta arkitekturens horisontella intryck. Den stora dekorpanelen på instrumentbrädan har smyckats med honungskakemönstrad 3D-struktur. Ett mönster som även går att finna i dörrpanelerna och som skänker stort visuellt värde för hela interiören.

Dörrkanten är utformad för att visuellt förlänga instrumentpanelen samtidigt som den för blickarna mot det stora förvaringsutrymmet i dörren. Utöver handskfacket har bilens designers även integrerat ett extra öppet förvaringsutrymme ovanför handskfacket på passagerarsidan.


​Utrymme och bekvämlighet

Helt nya i10 har plats för fem och tack vare den ökade hjulbasen (+40 mm) har rymligheten för passagerarna förbättrats.

Med en volym på 252 liter flexibelt bagageutrymme är bilen bland de rymligaste i segmentet. Samtidigt är lasthöjden 29 mm lägre och förenklar därmed vid lastning av bagage i bilen. Det tvådelade ryggstödet fälls lätt med en hand och bidrar därmed till ytterligare funktion som adderar modellen extra bekvämlighet.

Helt nya i10 finns tillgänglig med backkamera som är designad för att hjälpa föraren att parkera. När backväxeln läggs i kan förare se vad som finns bakom bilen på skärmen i mittpanelen.


​Klassledande uppkopplingmöjligheter

Helt nya i10 kommer också med en mängd nya uppkopplingsfunktioner som gör den till ledare i sin klass.

All avancerad teknik är integrerad i den åtta tum stora färgskärmen som är störst i A-segmentet. Apple CarPlay och Android Auto garanterar sömlös integration och säker hantering via speglad funktionalitet från mobiltelefoner. Trådlös laddning gör att förare av helt nya i10 aldrig behöver oroa sig för att deras smartphones skall få slut på batteri under färden.

Hyundai gör sin nya Connected Car-plattform tillgänglig som tillval i helt nya i10. Då uppkopplingsfunktioner spelar en stor roll i modern mobilitet ger företagets kompletta telematiktjänster via Blue Link fördelar när det gäller säkerhet, kontroll och anslutningar direkt via en app. Blue Link-appen gör det möjligt för förarna att söka på intressanta platser (POI) och skicka sökresultatet direkt till bilens navigationssystem, vilket innebär att rutten redan är inställd innan föraren kliver in i bilen. Andra funktioner inkluderar ”Hitta Min Bil” som gör att föraren enkelt kan hitta vart bilen står parkerad.

Kunder som väljer Teknikpaket med navigationssystem som tillval får en prenumeration på Hyundai LIVE Services som förmedlar information om trafik, väder och fartkameror i realtid.


​Ett omfattande säkerhetspaket

Helt nya i10 har ett av de mest omfattande säkerhetspaketen i sin klass och är utrustad med de senaste aktiva säkerhets- och förarassistansfunktionerna från Hyundai SmartSense för att möta Europas högsta säkerhetsstandard.

Automatisk nödbroms med fotgängarigenkänning använder en multifunktionskamera för att detektera inte bara bilar utan även fotgängare framför bilen. Samtidigt har den också Helljusassistans designad för att automatisk växla mellan hel- och halvljus för att ge optimal belysning på vägen och hjälpa förare att detektera ljus från mötande trafik på natten.

Andra säkerhetsfunktioner hos helt nya i10 inkluderar Filhållningsassistand, Trötthetsvarnare och Skyltigenkänning.


​Rolig körprestanda och miljövänlig drivlina

Helt nya i10 lanseras i Sverige med en 1.0-liters, trecylindrig MPi-motor med 67 hästkrafter och 96 Nm vridmoment. Drivlinan finns tillgänglig med antingen en femväxlad manuell låda eller en femväxlad automatiserad manuell växellåda (AMT). Jämfört med en traditionell automatlåda ökar AMT effektiviteten tack vare sin låga vikt och minskade friktion.

Det automatiska Start-stoppsystemet är standard för motorn och bidrar till en lägre bränsleförbrukning, minskade CO2-utsläpp och högre effektivitet. Bränslebesparingarna från Start-stoppsystemet har störst effekt i stadskörning där systemet automatiskt växlar mellan att stänga av bilen vid stillastående till att starta när trafiken rullar på igen.


​Tekniska specifikationer

  • Effekt: 67 hk
  • Vridmoment: 96 Nm
  • Växellåda: 5MT / 5AMT
  • Maxfart: 156 km/h
  • Bränsleförbrukning (kombinerad WLTP, l/100 km): 4.8 / 5.9
  • Bränsleförbrukning (kombinerad NEDC 2.0, l/100 km): 4.2 / 4.8
  • CO2-utsläpp (kombinerad NEDC 2.0g/km): 97 / 109

Helt nya i10 har svensk introduktion hos Hyundais återförsäljare i maj.

Om Hyundai Sverige

Hyundai Bilar Import AB bildades 2018 men Hyundai har varit representerat i Sverige med distribution sedan 1991. I Sverige har Hyundai idag 80 försäljningsställen och 101 serviceverkstäder landet runt.

Hyundai Motor Company startade sin verksamhet 1967 och är nu Koreas ledande biltillverkare med försäljning i 193 länder via 6 000 återförsäljare. 2017 såldes 4,7 miljoner Hyundaibilar världen över, vilket gör Hyundai Motor Company till världens femte största biltillverkare. Hyundai har idag åtta produktionsbaser och sju center för design- och teknikutveckling utbredda över hela världen.

När 2018 nådde halvvägs hade Hyundai Motor förnyat 90 procent av hela modellprogrammet och erbjuder därmed Europas yngsta produktportfölj. 85 procent av alla Hyundai-bilar sålda i regionen är även designade, utvecklade, testade och byggda i Europa för att möta de höga krav och behov som finns hos europeiska kunder. Produktionen inkluderar därför fabriker i både Tjeckien och Turkiet med en kombinerad årlig kapacitet på 600 000 bilar.

Se www.hyundai.se och följ oss på http://www.mynewsdesk.com/se/hyundaiwww.facebook.com/hyundaisverige