Koenigsegg tar sina expansionsplaner till nästa nivå

[Ängelholm, Sverige 4 Februari 2022] Idag presenterade, megabilstillverkaren och den ledande utvecklaren inom mobilitetsteknologi, Koenigsegg, sina nya expansionsplaner som består utav en helt ny toppmodern fabrik med produktion och monteringslina, kundlounge, kontor, event center, showroom och butiksdel. Expansionen innebär även ytterligare lagerlokaler och förmonteringshallar, anläggningen av ett helt unikt upplevelsecenter och en potentiell ny testbana för utveckling av Koenigseggs megabilar. Resultatet av expansionerna betyder att Koenigseggs totala lokaler uppnår över 30,000 kvadratmeter. Tillsammans med Koenigseggs andra anläggning i Ängelholm på 11 000 kvadratmeter, som etablerades förra året, har Koenigsegg tillräckligt med utrymme för att växa sin verksamhet under de kommande åren.

Den nya fabriken kommer att anslutas till Koenigseggs befintliga kontorsbyggnad samt dess fyra stridsplanhangarer som idag är hemmet till Koenigseggs högteknologiska utvecklingscenter, produktion och förmonteringsytor. Den nya anläggningen är lokaliserad i Valhall Park precis på den mark där stridsflygplanen var parkerade under sin verksamma tid. Det är därför framtida Koenigsegg bilar som produceras i denna förlängning av lokalerna fortsatt kommer bära Spöket och därmed stolt visa arvet från den legendariska F10 Spök Skvadronen som en gång kallade samma plats sitt hem.

Den exteriöra designen av den nya fabriken är inspirerad av den dragspelsliknande layouten i gamla svenska fabriker där utrymme och dagsljus maximeras. Interiören består utav en öppen yta avsedd för Gemera programmet med ytterligare plats för tillväxt.

Med Koenigseggs tillväxtplaner i åtanke kommer fabriken också att tillgodose företagets initiativ för kommande megabilsutveckling och teknologiutveckling. Fabriken kommer också att välkomna kunder i sin toppmoderna kundlounge där möjlighet för bil-specifikation i realtid och i sann skala kommer erbjudas. Framtida avtäckningar och nyheter kommer också ske live i den nya eventstudion.

Utanför fabriken och huvudkontoret har Koenigsegg planer på att anlägga en testbana utvecklad med avancerade kurvor och höghastighetssträckor för prototyputveckling och leveranstester utav kundbilar. Närheten mellan alla Koenigseggs lokaler representerar företagets syn på synergier mellan avdelningar och dess metod av att utveckla egen teknologi med egna resurser som sträcker sig över flera avdelningar såsom design, ingenjörskonst, inköp, produktion, montering, prototyputveckling samt forskning och utveckling. 

För att ytterligare främja Koenigseggs fokus på sina anställdas välbefinnande och produktivitet kommer välskötta och interaktiva utomhusområden i Valhall Park anläggas med gym, uteservering på trädäck samt träkojor för möten under de varmare månaderna.

Som en del utav Koenigseggs mål att bli CO2 Neutrala kommer företaget att installera solpaneler i den maximala omfattning som tillåts för att utnyttja de många platta delarna av taket på den unika byggnaden.

Kommunstyrelsens Ordförande Robin Holmberg (M) kommentar på Koenigseggs tillväxt;

– Koenigseggs fortsatta utveckling i Ängelholm är viktig och visar att Ängelholm är en attraktiv plats för innovativa företag. För oss ängelholmare är det spännande att få vara en del av deras resa. Utbyggnaden i Ängelholm innebär att Koenigsegg nu tar nästa viktiga steg. Det innebär fler arbetstillfällen, fler nya ängelholmare från hela världen och på sikt fler innovativa företag i vår region.

Företaget är också glad att kunna meddela att det kommer finnas en anläggning av ett eget upplevelsecenter där nyfikna besökare och långvariga fans kan besöka Valhall Park – Koenigseggs hem. Detta 800 kvadratmeter stora centrum kommer att innehålla bilar från då och nutid tillsammans med unika sätt att uppleva den otroliga Koenigsegg historien.

Med utbyggnaden av Koenigseggs lokaler följer också ett ökat behov för rekryteringsinitiativ. Koenigsegg är under processen att anställa ytterligare 100 ingenjörer och 150 produktions anställda till våren 2023, vilket ger Koenigsegg en totalt anställningsstyrka på nästan 800.   

VD och Grundare Christian von Koenigsegg uttrycker sin ambition för företagets framtid,

”När jag ser tillbaka på där vi började för 27 år sedan, är det otroligt att tänka på resan vi har haft. Vår expansion betonar vår relevans för då, nu och framtiden, där vi är inriktade på att leverera banbrytande mobilitetsteknologi och vår handgjorda ultimata fordon”