Milstolpe för Volkswagen Tiguan: sex miljoner tillverkade exemplar

En global storsäljare når ytterligare en milstolpe: Volkswagen Tiguan har under våren passerat sex miljoner tillverkade exemplar. Totalt 910 926 bilar av denna populära SUV tillverkades enbart under 2019. Detta gör Tiguan till den bäst säljande modellen både för märket Volkswagen och för Volkswagen-koncernen.

Tiguan är den mest framgångsrika SUV:en i Europa och en av de tre mest populära SUV:arna i världen. Den mångsidiga bilen finns att köpa i 80 % av alla länder i världen. I genomsnitt rullade en helt ny Tiguan av produktionslinjen var 35:e sekund förra året. Denna produktionshastighet återspeglar den snabba utvecklingen av modellen. 

Världspremiären för den första generationen av Tiguan ägde rum vid den internationella bilsalongen i Frankfurt hösten 2007. Senare samma år rullade de första bilarna ut på marknaden. Sedan dess har det skett en stor uppgång. År 2008 tillverkades mer än 150 000 exemplar. 

I Tyskland tog Tiguan direkt titeln som den mest framgångsrika SUV:en. Den nya modellen var också högt efterfrågad över hela världen. Med bilens mångsidighet uppfyllde Volkswagen tydligt kundernas krav på en modern och kompakt SUV. Tiguan erbjuds med fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift, men på den svenska marknaden har den sedan starten endast erbjudits med fyrhjulsdriften 4MOTION.

En uppdaterad version av Tiguan presenterades 2011 och blev även den en stor framgång. Den årliga volymen nådde över 500 000 bilar för första gången.

Förlängd version med upp till sju säten

Den andra generationen av Tiguan lanserades på marknaden i april 2016 med den modulära plattformen MQB (Modular Transverse Toolkit) som bas. Denna nya tekniska plattform förändrade allt. Ökade dynamiska proportioner gav mallen för en autentisk och kraftfull SUV-design. Interiören var betydligt rymligare på grund av den längre hjulbasen, medan nya förarassistanssystem avsevärt förbättrade bilens aktiva säkerhet.

Tiguan-familjen utökades 2017 med en längre version där axelavståndet förlängdes med 110 mm. Denna version erbjuder upp till sju sittplatser och har egna designelement. Den nya versionen har gett Tiguan ytterligare en boost: 55 % av alla bilar som lämnar produktionslinjen är nu en version med den längre hjulbasen.

I USA säljs den andra generationen av Tiguan uteslutande i sin långa version. På de europeiska marknaderna och i många andra länder lanserades den långa versionen som Tiguan Allspace. I Kina erbjuds den som Tiguan L och är en storsäljare där. I oktober 2019 utökades utbudet på den kinesiska marknaden med en laddhybridversion av Tiguan L.

Fabriker på tre kontinenter

Tiguan tillverkas för närvarande på fyra anläggningar spridda över fyra tidszoner och tre kontinenter, vilket nästan säkerställer dygnet-runt-produktion. Versionen med normal hjulbas tillverkas på Volkswagens huvudanläggning i Wolfsburg, Tyskland, för marknaderna i Europa, Afrika, Asien och Oceanien. I Kaluga-anläggningen, som ligger 170 kilometer sydväst om Moskva, produceras Tiguan för den ryska marknaden och för grannländerna i Centralasien.

I Shanghai tillverkas Tiguan L för den kinesiska marknaden. I den mexikanska staden Puebla produceras den långa versionen för Nord- och Sydamerika och för länder i Europa, Afrika, Asien och Oceanien.

Sveriges populäraste bil hos privatköpare 2019

Även i Sverige har Tiguan tillhört toppen i registreringsstatistiken, inte bara i sitt segment utan också totalt av alla modeller som erbjuds på marknaden. Sedan debuten 2007 har nästan 60 000 nya Tiguan registrerats i Sverige, varav cirka 4 500 är Tiguan Allspace.

2019 var Tiguan den femte mest registrerade modellen på den svenska marknaden med 11 666 bilar. Dessutom var Tiguan Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpare med 6 289 bilar. Även när privatköparna fördelades mellan kvinnor och män toppade Tiguan statistiken.

− De senaste åren har Tiguan seglat upp som en riktig favorit hos de svenska bilköparna, oavsett kön. Men vi är inte förvånade, Tiguan är en attraktivt paketerad bil som passar perfekt för vardagslivet och de svenska förhållandena, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Laddhybridversion på gång

Över två generationer har Tiguan utvecklats till en av de mest framgångsrika SUV:arna i världen. Under denna period har den blivit en av produktionspelarna både för märket Volkswagen och för koncernen.

Volkswagen förbereder sig nu på att lansera nästa kapitel i modellens framgångshistoria med en teknisk och visuell uppdatering senare under 2020. En av höjdpunkterna blir en ny laddhybridversion (PHEV) för Europa. Nedräkningen har redan börjat…